Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
50 dkg marhafelsál, 20 dkg marhamáj, 25 dkg apró gomba, 25 dkg zöldborsó, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 paradicsom, 1 paprika, 2 nagy fej vöröshagyma, zsír, 3 gerezd fokhagyma, ételízesítő, pirospaprika, leveskocka, pörköltkrém, magyaros sült, bors, 2 liter vörösbor, 7 dl finom konyak |
A gyufaszálnyira vágott szalonnát kevés zsíron megpirítod, majd leszűrve félreteszed. A zsírján a nagy kockára vágott hagymát megfonnyasztod és a kockára vágott hússal pörköltet készítesz nagyon rövid lével. Az elfőtt levet, ha nincs víz, icipici vörösborral pótolhatod, de módjával, mert az tulajdonképpen a szakácsoknak kell. Ha a kosztosok bírják, csípősre kell készíteni.
Ha a hús félig megpuhult, ráöntesz egy stampedli konyakot és tovább párolod, amíg kész nem lesz. Mire elkészül, elfogy a konyak is, csak ne az ételbe öntsd! Közben a májat 1 cm-es szeletekre vágod, vastagon lesózod (!) és nagyon forró zsírban, fedő alatt mindkét oldalán megsütöd (az egész nem tart tovább 2 percnél!). Ezután kockára vágod és félreteszed. A gombát megtisztítod és szárával együtt négybe vágod, majd beledobálod a kész pörköltbe. Megborsozod, majd kb. 10 percig lefedve rotyogtatod. Ezután beleszórod a zöldborsót, a sóban megtört fokhagymát és a májat, és fedő nélkül aszalod, míg a borsó kész nem lesz. A szalonnát tálaláskor szórod az étel tetejére. A legjobb szalmaburgonyával, de kockára vagy hasábra vágott sültkrumplival is finom. Kovászos uborka, vagy Jutkasaláta való hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|