recept: Bugaci aprópecsenye, Kifőzde
Bugaci aprópecsenye
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg marhafelsál,
20 dkg marhamáj,
25 dkg apró gomba,
25 dkg zöldborsó,
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 paradicsom, 1 paprika,
2 nagy fej vöröshagyma,
zsír, 3 gerezd fokhagyma,
ételízesítő, pirospaprika, leveskocka,
pörköltkrém, magyaros sült, bors,
2 liter vörösbor, 7 dl finom konyak


A gyufaszálnyira vágott szalonnát kevés zsíron megpirítod, majd leszűrve félreteszed. A zsírján a nagy kockára vágott hagymát megfonnyasztod és a kockára vágott hússal pörköltet készítesz nagyon rövid lével. Az elfőtt levet, ha nincs víz, icipici vörösborral pótolhatod, de módjával, mert az tulajdonképpen a szakácsoknak kell. Ha a kosztosok bírják, csípősre kell készíteni.
Ha a hús félig megpuhult, ráöntesz egy stampedli konyakot és tovább párolod, amíg kész nem lesz. Mire elkészül, elfogy a konyak is, csak ne az ételbe öntsd!
Közben a májat 1 cm-es szeletekre vágod, vastagon lesózod (!) és nagyon forró zsírban, fedő alatt mindkét oldalán megsütöd (az egész nem tart tovább 2 percnél!). Ezután kockára vágod és félreteszed.
A gombát megtisztítod és szárával együtt négybe vágod, majd beledobálod a kész pörköltbe. Megborsozod, majd kb. 10 percig lefedve rotyogtatod. Ezután beleszórod a zöldborsót, a sóban megtört fokhagymát és a májat, és fedő nélkül aszalod, míg a borsó kész nem lesz. A szalonnát tálaláskor szórod az étel tetejére.
A legjobb szalmaburgonyával, de kockára vagy hasábra vágott sültkrumplival is finom.
Kovászos uborka, vagy Jutkasaláta való hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: szalmaburgonya
 sültkrumpli
 kovászos uborka
 Jutkasaláta

Forrás: Vavrekné telefondiktátuma alapján készült Kalmuszéknál, a Kalmusz-Imre-Csabi-Franci kvartett előadásában egy szolíd, bár tájfunszerű konzíliumon. És persze a foglalkozás elérte célját.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1998.09.21. Utoljára frissítve: 2009.01.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 1 napja (2024-05-02 07:59:03 - 3.24)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez